Een beschadigde gehechtheid vraagt om een oplossing. In 60 minuten krijg je een korte uitleg over gehechtheid: wat het wel en niet is, welke termen wel en niet handig zijn en wat je kunt doen als er sprake is van beschadiging?
Gehechtheid is overal en in ons dagelijks taalgebruik volop aanwezig. Ook in ons werkveld hebben we terecht oog voor gehechtheid, als onderstroom in alle relaties en van belang voor de ontwikkeling van onze jeugd en gezinnen. We letten op waar het spaak kan zijn gelopen en willen dat graag herstellen.
Helaas hebben we met elkaar ook een grote verwarring over de termen en begrippen die we dan gebruiken. Niet alleen als collega’s onder elkaar, maar ook richting de gezinnen waar we mee werken. Iedereen lijkt er wat anders onder te verstaan en er andere conclusies aan te verbinden.
Deze workshop is een ‘quick fix’ op wat gehechtheid wel is en niet is, welke woorden en termen waar voor staan. Zodat we met elkaar meer dezelfde taal gaan spreken. Als start voor herstel. En misschien is een ‘quick fix’ voor beschadigde gehechtheid dan wel dichterbij dan we vaak denken…
Als toegift krijg je literatuur en bronnen aangereikt om zelf verder te lezen.
Achtergrond Jan de Vries:
Jan de Vries is Gezondheidszorgpsycholoog en Orthopedagoog-Generalist. Hij werkt vanuit ZO!-zorgoplossingen met kinderen, jongeren en gezinnen waarbinnen beschadigde gehechtheidspatronen de ontwikkeling verzwaren. Hij is gespecialiseerd in diagnostiek van problematische gehechtheid, differentiatie van andere beelden, en het uitvoeren van diverse gehechtheids- en traumabehandelingen.