Het toekomstscenario vergt een fundamenteel andere manier van denken en werken over het ondersteunen van ouders en kinderen bij het herstellen of behouden van de veiligheid in gezinnen.
Hiervoor is een verandering nodig in de houding en gedrag van professionals, managers en bestuurders. Ter ondersteuning vraagt dit ook om een lerend stelsel waarin de professional fouten mag maken en steeds wordt uitgenodigd om te leren en te reflecteren. Daarnaast moet de professional ook in staat gesteld worden om samen met het gezin en collega’s maatwerk te kunnen bieden.
Wat houdt het precies in, een andere houding en gedrag? Hoe zorgen we dat we een omgeving kunnen creëren waarbij leren en reflecteren centraal staan om zo (nog) beter naast de gezinnen te kunnen staan?
Vragen die tijdens deze DvdJ-workshop worden behandeld zijn;
- Hoe werk je vanuit gelijkwaardigheid samen met gezinnen?
- Welke grondhouding vraagt dit? Wat heb je nodig aan support en ondersteuning om je werk op deze manier uit te kunnen voeren?
- Wat moet je zelf ervaren om je te kunnen verhouden tot gezinnen waar HGKM-problematiek speelt?
Achtergrond Mariska van der Steege & Marieke Wijdeven
- Mariska werkt als zelfstandige, mede-projectleider van de proeftuin Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming in FoodValley.
- Marieke is als programmamedewerker van het landelijk programmateam Toekomstscenario Jeugd betrokken bij het beproeven van het nieuwe vakmanschap in de praktijk.
Deel je passie met je collega’s uit het jeugddomein en koop nu je ticket voor de Dag van de Jeugdprofessional op vrijdag 22 september 2023.
TICKET KOPEN