Workshop: ‘De positieve focus in reflectie: toepassingen uit de positieve psychologie en het oplossingsgericht werken’

Tijdens deze workshop kun je kennismaken met de theorie en toepassingen van zowel de positieve psychologie als het oplossingsgericht werken.

De positieve psychologie is een snelgroeiende wetenschappelijke stroming die gaat over hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen en optimaal kunnen functioneren. In oplossingsgericht werken staat niet het (analyseren en reduceren van het) probleem centraal, maar de gewenste toekomst. Beide stromingen vullen elkaar aan en stellen het werken vanuit een positieve focus centraal. Niet alleen kun je deze positieve focus morgen al toepassen in je werk met cliënten, maar ook in je werk met collega’s waarin reflectie gevraagd wordt, bijvoorbeeld tijdens intervisie of casuïstiekbesprekingen.

Achtergrondinformatie Eva Kuiper:
Eva Kuiper is forensisch orthopedagoog, trainer en auteur van het boek ‘Oplossingsgerichte Vragen aan Kinderen en hun Omgeving’ en van ‘Optimaal Onderwijs’ (te verschijnen in juli 2021). Zij schreef ook verschillende artikelen op het gebied van positieve psychologie, met name over veerkracht bij kinderen. Zij is docent aan de Universiteit van Amsterdam en geeft door heel Nederland trainingen in het oplossingsgericht werken. Zij is oprichter en directeur van ‘Huis voor Helden’, een nieuw te starten gezinshuis waarbij zij de positieve psychologie inzet in de opvang van kinderen die niet langer thuis kunnen wonen.

error: Beschermde content