Om kinderen te ondersteunen en te helpen bij de scheiding van hun ouders, is het belangrijk om eerst te achterhalen wat de behoefte van het kind is.
Als het besluit om te scheiden genomen is, komt er veel op de ouders af. Onder andere hoe je een scheidingsconvenant opmaakt. Het komt dan wel eens voor dat ouders te weinig tijd nemen om na te gaan wat precies de behoefte van het kind is. Vaak wordt er dan op grond van aannames afspraken gemaakt over de opvoeding, verzorging en tijdsverdeling van het kind.
Ouders zeggen vaak “als je 12 jaar bent mag je kiezen bij wie je woont”. Dit is een hardnekkige misvatting. Een kind heeft vanaf 12 jaar een stem en mag én kan dat bij een kinderrechter aangeven. Ook kinderen onder de 12 jaar hebben een stem, want het ouderschapsplan gaat tenslotte ook over hen. Ze hebben het recht om hun mening en/of stem te geven over wat er beschreven staat.
Ouders krijgen regelmatig hulp van een mediator of advocaat, maar hoe zit het met het kind? Tijdens deze DvdJ-workshop wordt duidelijk hoe en op welke manier een jeugdprofessional het kind kan helpen gebruik te laten maken van zijn/haar stem als de ouders gaan scheiden. Het ‘Kies Kindplan’ is hiervoor een handig hulpmiddel.
Achtergrond Monqiue Claes
Monique heeft een praktijk in Arnhem, is ruim 15 jaar werkzaam als KIES-coach en sinds enkele jaren ook als KIES-trainer. Ook is ze een SCHIP-behandelaar. Daarnaast is ze medeauteur van het boek ‘Marathon en Liefje’, een kinderboek dat over scheiden gaat. En onlangs heeft ze de boeken ‘Doeboek bij oorlog’ en ‘Doeboek bij aardbeving’ ontwikkeld.
Deel je passie met je collega’s uit het jeugddomein en koop nu je ticket voor de Dag van de Jeugdprofessional op vrijdag 22 september 2023.
TICKET KOPEN