Andries Baart | Relationeel ingerichte jeugdzorg

Welke hulp jeugdprofessionals ook bieden en hoe professioneel zij ook te werk gaan, is deze hulp doorgaans nauwelijks relevant als het niet relationeel is ingericht.

Wat is ‘relationeel werken’, wat komt hierbij kijken en wat levert het op? Tijdens de plenaire sessie zal Andries theoretische en praktische uitleg hierover delen. Het berust grotendeels op een misvatting dat relationeel werken vooral over liefdadigheid, zachtheid of empathie zou gaan. Het draait om radicale aansluiting bij én afstemming op de zorgontvanger. Een organisatiecultuur die dit mogelijk maakt, een kwaliteitssysteem dat dit waardeert én om professionaliteit die hiertoe in staat is. Deze aspecten zijn niet vanzelfsprekend aanwezig. Toch kan en wordt het gedaan en is er overduidelijk een groot verlangen naar. Een goede reden om het serieus over ‘relationeel werken’ te hebben en je te laten inspireren door Andries Baart.

Achtergrond Andries Baart
Prof. Dr. Andries Baart is emeritus hoogleraar Presentie en Zorg. Daarnaast is hij momenteel als bijzonder hoogleraar verbonden aan het UMC Utrecht afd. Psychiatrie, North West University Optentia Research Unit in Zuid-Afrika.

Laat je inspireren en deel je passie met collega’s uit het jeugddomein en koop nu je ticket voor de Dag van de Jeugdprofessional op vrijdag 22 september 2023.

TICKET KOPEN

error: Beschermde content